Romania, condamnata la CEDO in dosarul Mineriadei din 1990

România este astfel obligată să continue investigațiile și să facă dreptate victimelor, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere statului român să redeschidă dosarele Mineriadei.

Decizia Marii Camere a CEDO vine după ce 2 persoane dar și Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de faptul că autoritățile bat pasul pe loc în privința evenimentelor petrecute în 13-15 iunie 1990.

România a fost condamnată definitiv la plata a 55 de mii de euro – sumă ce reprezintă daune morale și materiale.

Judecatorii CEDO au considerat ca statul roman nu a desfașurat o ancheta rapida si eficace după evenimentele din iunie 1990, de la București.

Unul dintre reclamanți este Marin Stoica – astăzi în vârstă de 65 de ani care, acum 24 de ani, a fost luat de pe stradă și bătut până a intrat în comă.

El a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când cercetările în acest caz au început să avanseze.

După opt ani de anchete însă, cazul Mineriadei, inclusiv dosarul care-l privea pe Marin Stoica, a fost soluţionat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte cu neînceperea urmăririi penale.

După decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, România este obligată însă să continue investigațiile în dosarul Mineriadei și să tragă pe cineva la răspundere pentru crimele comise în vara lui 1990.