Confidenţialitate

România, codașă în UE la starea de sănătate a populației

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă și a numărului femeilor gravide care mor în timpul sarcinii, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

În 2015, au murit 31 de gravide din 100.000.

Nu stăm mai bine nici în ceea ce privește mortalitatea infantilă: 9 copii mai mici de cinci ani au murit dintr-o mie născuți în România, față de 2 în țările nordice și în Slovenia.

De asemenea, rata de vaccinare a populației din România fost în 2016, una dintre cele mai scăzute din Europa -76%, în timp ce 99% dintre unguri s-au vaccinat.

Pe primul loc în blocul comunitar, suntem și în ceea ce privește tuberculoza, pentru că 74 de români dintr-o sută de mii au avut această boală în 2016. În Bulgaria de exemplu, incidența acestei boli de plămâni a fost de 27, arată Organizația Mondială a Sănătății.

În România, se ajunge prematur la groapă și din cauza poluării ambientale. 60 de români dintr-o sută de mii au decedat din cauza noxelor.

În 2016, peste 20 la sută dintre conaționali au murit din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului și a bolilor respiratorii.

În schimb, mai puțini românii decât alți locuitori ai Europei se sinucid, 10 dintr-o sută de mii. În Uniunea Europeană, grecii par cei mai impăcați cu viața.

Potrivit statisticilor adunate din toată lumea, în 2016, în lume, au murit zilnic, câte 15 mii de copii mai mici de cinci ani.