România cheltuie cel mai puţin pentru educaţie şi sănătate în UE

România cheltuie cel mai puţin pentru educaţie şi sănătate în UE, potrivit raportului „România în Uniunea Europeană”.  Datele de anul trecut ale Institutului Național de Statistică este cu cea mai mare mortalitate infantilă.

 

România a părăsit anul trecut poziţia de al doilea cel mai sărac stat, dar este ţara din UE care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă: aproape 8  decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE.

Următoarele ţări după România în acest clasament sunt Bulgaria şi Malta.

Datele îngrijorătoare sunt consecință a faptului că statul român cheltuie cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, arată raportul „România în Uniunea Europeană”, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ultimele date disponibile sunt cele din 2014 când se alocau 5,14% din PIB.

România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei.

Nici la capitolul educație, statul român nu investește: în 2014 aloca un procent de sub 3 la sută. Republica Cehă și Ungaria aloca mai mult – aproape 4 procente, din PIB,  iar toate celelalte state membre acordă peste 4% din PIB educației.

La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, România se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,5% din PIB, depăşind doar Cipru Media UE este de 2% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS