Confidenţialitate

România cere Comisiei Europene să lămurească chestiunea finanţării Strategiei forestiere

România a semnat alături de alte 11 state o scrisoare prin care cere Comisiei europene o consultare la nivel oficial privind noua strategie forestieră a Uniunii.

Potrivit ministrului mediului, Barna Tanczos, strategia prezentată de-abia vineri nu stabileşte cine finanţează măsurile care trebuie luate pentru atingerea ţintelor ambiţioase legate, în special, de protejarea pădurilor virgine.

Statele membre ar trebui, potrivit noii strategii forestiere, să atingă nişte obiective.

De exemplu, România, va trebui să-şi tripleze suprafaţa de păduri virgine. De la 3 % cât are în prezent, la 10 %. Asta înseamnă, spune ministrul mediului, şi o triplare a cheltuielilor.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, spune însă, că executivul European stabileşte în strategia forestieră doar obiective.

În opinia ministrului – ambiţioase. Dar, documentul nu pomeneşte nici un un cuvânt despre finanţările necesare pentru atingerea obiectivelor de mediu.

Potrivit lui Barna Tanczos, România, Buulgaria, Finlanda și Suedia sunt cele 4 state membre care vor duce greul protecției de păduri bătrâne și virgine.

Iar această protecţie trebuie să fie o prioritate, care va afecta, însă, atât industria, cât şi zona forestieră. Pe de altă parte, spune ministrul mediului, trebuie să fim conştienţi că protecţia mediului va costa din ce în ce mai mult în următorii ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.