Confidenţialitate

România bolnavă: Pacienții cu boli cronice sunt puși pe drumuri pentru a obține medicamente vitale

Medicii de familie încearcă săptămâna aceasta să ajungă la un acord cu reprezentanții Guvernului și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, astfel în cât să fie simplificat modul în care sunt prescrise rețetele pentru pacienții cu boli cronice. În plus, o altă nemulțumire a lor este subfinanțarea sistemului de medicină primară. Dacă nici în aceste aceste zile nu vor ajunge la un acord, medicii de familie sunt deciși să nu mai semneze contractele adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce ar însemna blocarea activității cabinetelor.

Medicii de familie atrag atenția că România este țara în care poți muri încercând să faci rost de medicamentele de pe o rețetă. Doctorii spun că în multe cazuri nu sunt lăsați să prescrie rețete pentru boli cronice, deși au pregătirea necesară. Sunt obligați să trimită pacienții la medicii specialiști care le prescriu medicamentele atât de necesare.

Vorbim despre mulți români care suferă de boli cronice, mare parte dintre ei trăiesc în mediul rural, iar un drum până la oraș este o corvoadă.

Medicul Rodica Tănăsescu, președintele Societătii Naționale de Medicină de Familie spune că sunt pacienți care chiar renunță la tratament, iar astfel viața le este pusă în pericol. “Dacă are noroc să fie pe o patologie unde putem să prescriem, putem să îi dăm rețeta. Pentru alte boli însă nu avem voie nici să inițiem tratamentul și nu avem voie nici să continuăm tratamentul. Trebuie, din trei în trei luni, să trimitem oamenii pe drumuri. Oamenii renunță la medicație, boala se agravează. Pacienți care au un traumatism sau o fractură și au nevoie de o heparină cu greutate moleculară mică, nu i se prescrie din Camera de gardă și noi nu avem voie. Riscul pentru acești pacienți este să facă tromboembolism pulmonar și să moară“, declară medicul Rodica Tănăsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luna trecută, medicii de familie au protestat în fața Guvernului, au discutat chiar cu premierul Mihai Tudose și au primit promisiuni peste promisiuni. Nimic concret pană acum, hârtiile multe sunt la locul lor. “Primul ministru a spus foarte clar, cunoaște din familie și că sunt inacceptabile cazurile și ne-a trimis la Casa de Asigurări și la Ministerul Sănătății, să rezolvăm aceste lucruri. N-am rezolvat nimic. Am rugat perfecționarea sistemelor informatice, în așa fel încât oamenilor să le facem o singură rețetă, să nu mai umble după rețete verzi, rețete galbene. Nu pot, vor face ei un proiect, începând cu 2018, care o să fie aprobat în 2019 și poate în doi, trei ani o să-l avem. Din cauza tuturor acestor probleme, din păcate, vom refuza să semnăm adiționalele cu Casa de Asigurări. Încercam săptămâna asta să mai rezolvăm ceva. E o Românie din ce în ce mai bolnavă“, spune medicul Rodica Tănăsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, săptămana aceasta medicii de femilie incearcă să iasă din labirintul rețetelor pentru pacienți. În caz contrar, nesemnarea contractelor adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate ar însemna blocarea cabinetelor.