Romania are primul suspect de Ebola

România are primul cetatean suspect de Ebola, desi Ministerul Sănătăţii anunta vineri că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută.

Un bărbat de 51 de ani suspectat că este infectat cu virusul Ebola va fi transferat, astăzi, de la un spital din Ploieşti la Institutul Naţional ”Matei Balş’ din Bucureşti.

Bărbatul a venit din Nigeria pe 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat că Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Epidemia de Ebola a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului; este cea mai gravă din ultimele patru decenii. Persoanele care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee sau diaree după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.