Confidenţialitate

România analizează dacă va livra arme Ucrainei, anunță premierul Ciucă. Rusia va ataca „fulgerător” orice intervenție străină, amenință Putin

Anunțul premierului României a venit în ziua în care președintele Rusiei a amenințat din nou statele care ajută militar Ucraina cu reacții rapide.

Pe site-ul Ministerului Apărării, încă se află afișat proiectul de ordonanță de urgență, postat pe 15  aprilie, care ar permite ca orice instituție din sistemul de Apărare, de la Armată la serviciile secrete, să trimită armament în Ucraina.

Urmează ca actul normativ să fie aprobat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă:

„Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecție și muniție, în continuare analizăm solicitările pe  care guvernul ucrainean le va înainta și în funcție de asta vom lua o decizie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Se poartă discuții în coaliția de guvernare privind modul în care România poate face acest lucru. Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că solicitarea Ucrainei de a primi arme a fost discutată la Kiev:

„A fost această discuție, cum este normal să o avem. În prmiul rând să  existe și cadrul legislativ și să vedem și evoluția din Ucraina a frontului. Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă și vom  lua o astfel de decizie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri seară că Rusia va răspunde printr-un atac „fulgerător” la orice intervenție în evenimentele în curs de desfăşurare în Ucraina şi va crea ameninţări strategice inadmisibile la adresa Rusiei.

Amenințarea lui Putin vine după ce 40 de state aliate și partenere au decis să aproivizioneze și mai rapid și constant Ucraina cu armament pentru a face față mai bine atacului Rusiei.