Confidenţialitate

România s-a alăturat inițiativei NATO în domeniul supravegherii din spațiu. Ministrul Apărării: Supravegherea este vitală pentru răspunsurile la noile amenințări de securitate 

România s-a alăturat inițiativei NATO în domeniul supravegherii din spațiu. Prezent la Summitul NATO de la Washington DC, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 9 iulie, alături de omologii din alte 16 țări aliate, Memorandumul de Înțelegere privind programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat” (APSS).

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „Vom asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate”

„Această inițiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea și consolidarea capacităților noastre naționale și colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte, care promovează inovarea și asigură accesul la tehnologii de vârf”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Programul APSS urmărește să îmbunătățească și să accelereze conștientizarea situației operaționale și să susțină procesul decizional în cadrul NATO, prin sporirea accesului la date, servicii și capabilități spațiale, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Lansată oficial în 2023, inițiativa „Supraveghere Persistentă a Alianței din Spațiu” (APSS) urmărește să consolideze capacitățile NATO de a colecta și gestiona date spațiale, într-un mod eficient și coordonat. Inițiativa își propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează și distribuie informații, integrând tehnologii avansate, precum inteligența artificială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Summitul NATO: România, printre țările Organizației care au semnat o declarație comună privind dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană, inclusiv Patriot