Confidenţialitate

România, al doilea producător de gaze naturale din UE, importă 25% din necesar din Rusia. De ce nu renunțăm la dependența de Kremlin? | AUDIO

Explicația dată de specialiști e că, în ultimii ani, Guvernul României nu a făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării. Mai mult, investițiile în energie au fost amânate, în timp ce cantitatea de gaze importată din Federația Rusă a crescut, în câțiva ani, de la 2 la 25 %.

România este al doilea mare producător de gaze naturale din UE. Înainte de pandemie, avea, însă,unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru consumatorii industriali, potrivit Eurostat. Deși avem resurse, nu le exploatăm.

Am întrebat-o pe Otilia Nuțu, analist de politici publice la Expert Forum, de ce România ezită să renunțe la gazul importat din Federația Rusă.

„Din lașitate și din cauza proastelor decizii pe care le-am luat în ultimii ani. Noi, în urmă cu câțiva ani, importam circa 5%, prin 2015, acum am ajuns să importăm cam 25% și asta din cauză că a scăzut foarte mult producția internă însă nu am făcut nimic pentru a crește producția internă, nu se mișcă nici proiectele cu gazele din Marea Neagră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult, spune Otilia Nuțu, guvernul a menținut unele măsuri descurajante, cum ar fi impozitul pe veniturile suplimentare sau modul dejavantojos pentru producători de a stabili redevențele – prin raportare la prețurile de Austria:

„Mi se pare de neacceptat ca noi, care aveam și producție internă, aveam și alternative în regiune să fi exploatat depozitele din Marea Neagră, să fi accesat mai rapid gazele din Azerbaijan prin coridorul sudic. Noi nu am făcut nimic pentru a scăpa de această dependență, ba dimpotrivă, am luat decizii consecvente pentru a crește această dependență în continuare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Expertul în politici publice de la Expert Forum mai spune că România, cu rezervele pe care le are,  ar fi putut în aceste zile să fie un promotor al securității energetice, exportând gaze țărilor din regiune.