Confidenţialitate

România a trecut la ora de iarnă

Ora 4.00 a dimineții de duminică a devenit ora 3.00.

Ziua de 28 octombrie numără, astfel, 25 de ore.

Pe zi ce trece, se va întuneca tot mai devreme.

Mecanismul de schimbare a orei, folosit în aproape 90 de ţări din întreaga lume, a fost adoptat de România din 1932.

Deși este mai puțin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimțită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii și bătrânii.

Somnul, pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție ne pot fi afectate.

Specialiștii ne sfătuiesc totuși să nu lenevim prea mult duminica în pat, întrucât există riscul să nu ne fie somn seara, la ora când trebuie să mergem la culcare.

Ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor, circulația urmând a se efectua conform orarelor prevăzute.

Ar putea fi, totuşi, ultimul an când schimbăm ceasurile pentru că UE a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să aleargă dacă vrea trecerea la ora de iarnă.

Mecanismul de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind aplicat de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă este de fapt ora oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în special în emisfera nordică. Ea acoperă perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez, în 1898.