Confidenţialitate

România a fost exclusă de la Cupa Mondială la rugby

Șoc pentru rugby-ul românesc – echipa națională a fost descalificată și nu va mai participa la Cupa Mondială de anul viitor.

Forul mondial de specialitate a anunțat că Rusia a fost primită la turneul final din Japonia – iar alături de România au mai fost eliminate Spania și Belgia.

Motivul comunicat de World Rugby este folosirea unor jucători care nu aveau dreptul să evolueze în meciurile de calificare din zona Europei.

Va fi prima ediție din istoria Cupei Mondiale la care naționala de rugby a României nu va participa.

Scandalul a început inițial din cauza unor probleme de arbitraj la meciul Spania – Belgia, pierdut de iberici, care au acuzat prestația unui arbitru român, ce ar fi acordat foarte multe lovituri de penalitate echipei oaspeților.

România avea nevoie de un pas greșit al Spaniei, pentru a obține calificarea directă la Mondial.

Înainte să analizeze evenimentele din Spania, World Rugby a dat curs unor plângeri împotriva tuturor celor 5 selecționate din Europa, în afara Georgiei, adică Belgia, Spania, România, Rusia și Germania.

Concluzia a fost că românii, belgienii și ibericii au folosit mai mulți jucători neeligibili.

În cazul “Stejarilor” este vorba de Sione Fakaosilea, care a mai evoluat la o națională a statului Tonga și a încercat să ascundă acest lucru.

Pe lângă excluderea de la Cupa Mondială și o amendă de 100.000 de lire sterline, echipei României i se vor scădea câte 5 punte la fiecare dintre cele 8 partide în care l-a folosit pe Fakaosilea.

Locul “Stejarilor” în Grupa A din Japonia va fi dat Rusiei, iar Germania va merge la barajul pentru turneul final.

Toate cele 3 țări sancționate pot face apel la acest verdict în următoarele două săptămâni.