Confidenţialitate

România a fost aleasă ca prima țară pentru a testa noul joc de realitate augmentată “Scent Explore”

Oamenii de știință din întreaga Europă au dezvoltat un nou joc de realitate augmentată pentru a permite și a încuraja cetățenii să monitorizeze condițiile de mediu locale, aceasta urmând să fie testată, în premieră, în România.

Dacă vă aflați în regiunea Deltei Dunării din România și doriți să aduceți o contribuție la monitorizarea și gestionărea inundațiilor, puteți să descărcați gratuit ”Scent Explore” , aplicația fiind disponibilă pe smartphone sau pe tabletă!

“Cetățenii ne pot ajuta să înțelegem mai bine mediul înconjurător, jucând acest joc distractiv”, spune Kinga Cîmpan, cercetător ecolog și cercetător Scent.

Proiectul Scent va arăta cetățenilor că pot avea, de fapt, un impact real în monitorizarea mediului și identificarea riscurilor de inundații. Imaginile și datele colectate de cetățeni vor îmbunătăți acuratețea hărților de risc de inundații existente cu peste 15% și astfel vor face zonele apropiate de zonele inundabile mai puțin vulnerabile la dezastre”, a adăugat ea.

Scent Explore este una din cele patru aplicații noi dezvoltate de cercetătorii proiectului Scent, pentru a asista o varietate de factori interesați, inclusiv oameni de știință, ecologi, hidrologi și autorități locale, pentru a obține o imagine mai precisă a schimbărilor de mediu. Datele colectate de cetățeni, utilizând aplicațiile Scent, vor completa bazele de date globale existente, cum ar fi GEOSS și Copernicus.

Peste 100 de membri ai Societății Ornitologice Române vor călători în Delta Dunării între 12 și 19 august, pentru testarea acestei noi tehnologii și colectarea de informații.

Scent Explore este disponibil în prezent în Delta Dunării și de-a lungul râului Kifisos din Attica, Grecia.