Studiu: România a făcut pași înapoi în lupta anticorupție, în ultimii ani

Indicele de percepție a corupției în România este similar cu cel din 2012. Țara noastră se poziționează pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria și cu un punct în plus față de Bulgaria, arată un studiu Transparency International.

Acest indice reflectă percepția pe care mediul de afaceri o are cu privire la corupția din sectorul public.

La nivelul Uniunii Europene nu se înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Media este de 64 de puncte, în condițiile în care România are 44 de puncte.

În top trei rămân aceleași state: Danemarca, Finlanda și Suedia.

Comparativ cu anul 2018, România înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012.

Din analiza Transparency International reiese că lipsa de integritate la nivel politic contribuie la menținerea gradului mare de corupție în instituțiile publice.

„În vederea reducerii corupției și îmbunătățirea încrederii în politic, TI recomandă guvernelor să ia o serie de măsuri imediate:

– Consolidarea independenței față de factorul politic pentru sistemele de control și echilibru, precum și promovarea separării puterilor în stat;

– Elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferențial în alocarea resurselor și prestarea serviciilor publice;

– Măsuri de control asupra finanțărilor politice, pentru a preveni influența excesivă în politică.”

Totodată, Transparency International recomandă guvernanților să implice societatea civilă în monitorizarea și expunerea faptelor de corupție, inclusiv prin asigurarea unei mai bune protecții a jurnaliștilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS