Confidenţialitate

România a avut, anul trecut, un deficit în comerțul cu produse alimentare de peste 1 miliard de euro | AUDIO

Asta înseamnă că în pandemie, am importat cu mult mai multă mâncare și alte alimente decât am exportat. Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei:

„Deficitele foarte mari sunt în comerțul exterior cu Ungaria, Polonia și Germania. În general, noi exportăm cereale, semințe, animale vii și importăm diverse produse, în general produse prelucrate. E o cifră destul de mare și vă pot spune că în ultimii 7-8 ani au fost deficite.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În această perioadă, în Uniunea Europeană, are loc recensământul agricol, iar România este un caz aparte, pentru că deține aproape o treime dintre exploatațiile agricole din blocul comunitar.

Până acum, 27 % dintre fermierii români au explicat ce terenuri au și ce cultivă pe ele.

Din nou, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, spune că, în România, acest recensământ ne va spune și cât teren agricol dețin străinii la noi:

„Este o întrebare nouă pe care noi am introdus-o, ținând cont de dezbaterile care au fost în spațiul public și nu este o informație cerută la nivel european, dar noi am considerat că este o temă vitală în dezbaterea publică și e foarte bine să avem aceste date și să facem aceste dezbateri ținând seama și de datele statistice pe care le avem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.