Confidenţialitate

Români repatriați din Liban şi Iordania

30 de cetăţeni români care se aflau temporar în Liban şi Iordania au fost repatriaţi, joi, cu o cursă aeriană specială, operată de Tarom, în urma demersurilor autorităţilor de la București.

“În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineţii de astăzi a fost facilitată revenirea în ţară a 20 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Liban şi a 10 cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Haşemit al Iordaniei, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis, joi seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Demersurile autorităţilor române au permis, de asemenea, facilitarea repatrierii a trei cetăţeni bulgari şi a trei cetăţeni sârbi care şi-au continuat ruta către ţările de destinaţie, cât şi revenirea în ţara de reşedinţă a nouă cetăţeni libanezi, cinci cetăţeni iordanieni şi a unui cetăţean etiopian, rezidenţi în România.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, pe ruta Bucureşti-Beirut-Amman-Bucureşti.

De asemenea, cu aceeaşi cursă aeriană, pe ruta Bucureşti – Beirut, a fost facilitată repatrierea şi pentru 91 de cetăţeni ai Republicii Liban, care se aflau pe teritoriul României.

“MAE reînnoieşte cu fermitate apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară. De asemenea, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă”, potrivit GCS.

Toate aceste deplasări sunt afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilităţile de asistenţă din partea autorităţilor române să se reducă în mod considerabil şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa cetăţenilor români în cauză şi a celor de acasă.