Confidenţialitate

Români nevoiți să plece din țară pentru a-și urma visurile

Ne pleacă medicii, inginerii, cercetătorii…oameni care ar putea face în România – dacă ar putea – ca viața noastră, a tuturor, să fie mai bună.

Vă spunem povestea unei românce, îndrăgostită de cercetare, dar care a plecat departe de țară pentru a-și urma visul.

Georgia Ionescu are 32 de ani și a plecat din România în 2010, după ce a terminat Politehnica, facultatea de Automatica si Calculatoare.

Atrasă de cercetare, a facut un master la Geneva, unde a și lucrat 3 ani.

Din 2015 trăiește în Marea Britanie și este doctorand la Universitatea din Manchester.

Se specializează într-un domeniu care combină inteligența artificială cu imagistică medicală – mai exact depistarea precoce a cancerului de sân, o problemă cu care se confruntă multe femei din țara noastră.

„Încercăm să construim niște algoritmi care să interpreteze automat mamografiile și să găsească indicii cum că pacienta ar putea face cancer la sân în viitor, deși să zicem, în momentul în care mamografia este produsă, nu există niște semne clare sau niște semne îngrijorătoare. Doar să calculeze un risc asociat cu diverse caracteristici ale memografiei.” spune Georgia Ionescu.

Spune cu amărăciune că nu ar fi putut să facă așa ceva în România.

„Deși partea de IT este foarte la modă, ca să spun așa, și există o mulțime de job-uri, mare parte din ele sunt pe dezvoltare și nu neapărat pe inovare.”

Dacă ar fi ramas în țară, Georgia Ionescu spune că, cel mai probabil, ar fi lucrat într-o companie multinatională.

De când fenomenul migrației s-a amplificat, autoritatile romane nu au gandit programe de migratie, prin care cei plecati sa fie tentati sa se întoarcă, ne spune sociologul Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din Bucuresti.

„România nu are o politică de migrație în clipa de față. Până când România nu a intrat efectiv în criză de medici nu s-a făcut niciun pas serios la nivel de Parlament, Guvern. Țara se mișcă pe ideea că problemele se rezolvă de la sine. Nu se rezolvă de la sine. Avem criză în domeniul construcțiilor, în materie de forță de muncă, în domeniul sănătății, a început să fie criză în domeniul hotelier.”

Georgia Ionescu ne-a povestit că se gandeste foarte des la întoarcerea în România.

Însă până nu se schimba ceva în domeniul cercetării…..visul Georgiei de a reveni acasa rămâne unul îndepărtat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.