Confidenţialitate

Ultima zi în care românii pot completa Declarația 230, prin care pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară | AUDIO

Doar până azi mai puteti redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară, completând și depunând Declarația 230. Altfel, statul va păstra toți banii. Pentru ONG-uri contează orice sumă primită, cât de mică, fiindcă sunt și așa afectate de modificările fiscale operate de Guvern: din acest an,  microîntreprinderile nu-si mai pot scădea sponsorizarile către ONG din impozitul pe venit, iar PFA-urile nu mai pot redirecționa cei 3,5%. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Redirecționarea celor 3,5% din impozitul datorat statului nu reprezintă o obligație, ci o opțiune. Pot completa și depune formularul 230 persoanele fizice care obțin venituri din salarii, din pensii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, precum și venituri din cedarea folosinţei bunurilor. Nu pot redirectiona cei 3,5% angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, precum și IT-știi care câștigă sub 10.000 lei fiindcă aceștia nu plătesc impozit.

Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF și se poate depune direct la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire. Completarea formularului durează doar două minute, iar multe ONG-uri pun la dispoziție o variantă precompletată cu datele lor, pe care trebuie scris doar numele persoanei fizice care redirecționează cei 3,5%. Potrivit ANAF, din cei peste șase milioane de români cu venituri declarate la stat, doar două milioane redirecționează cei 3,5% din impozitul pe venit.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Constanța: Aproape 2000 de participanți la „Maratonul Nisipului”, cel mai important eveniment sportiv de pe litoral