Rolul proteinelor în alimentaţie

Proteinele sunt o parte importantă a fiecărei celule din corpul nostru. Ele reprezintă aproximativ 15% din greutatea corpului nostru. Proteinele au multe roluri: sursă de energie, repararea elementelor sistemului musculo-scheletal, construirea celulelor și inclusiv în funcțiile de apărare ale sistemului imunitar.

Cantitatea de proteine de care avem nevoie depinde de sex, vârsta, greutatea corporală, și, printre altele, și gradul de activitate fizică depusă zilnic. Știați că bărbații au nevoie, de obicei, de mai multe proteine decat femeile? Un bărbat are nevoie în medie de aproximativ 56 de grame de proteine pe zi. O femeie are nevoie de 46 de grame de proteine pe zi.

În mod normal, între 10 și 35% dintre caloriile dintr-o zi provin din proteine. Binînțeles, cu cât suntem mai activi, cu atât avem nevoie de mai multe proteine.

Carnea are un conținut ridicat de proteine, dar și o cantitate mare de grăsimi saturate nesănătoase, ceea ce poate duce la un nivel ridicat de colesterol si respectiv la boli cardiovasculare. În cazul în care alegeți carnea roșie drept sursă de proteine, aveți grijă la mărimea portiilor și evitați produsele din carne prelucrate, cum ar fi bacon, mezeluri, și diverse tipuri de cârnați.

Excesul de proteine poate cauza probleme pentru persoanele cu afecțiuni medicale precum boli ale rinichilor sau diabet.

Secretul unei vieți sănătoase are la baza o alimentație echilibrată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.