Confidenţialitate

Rolling Stone: Documentarul “Colectiv”, cel mai bun film al anului 2020

Rolling Stone a desemnat producția românească realizată după tragedia din clubul bucureștean Colectiv drept cel mai bun film al anului 2020.

La apariția documentarului, regizorul Alexander Nanau a fost declarat om de milioane la Europa FM.

Într-un interviu cu Toader Păun, regizorul Alexander Nanau vorbește despre cum a luat naștere acest documentar și care sunt așteptările sale după ce publicul din România va lua contact cu informațiile din culisele anchetelor și dezbaterilor care au urmat în primul an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv:

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Documentarul “Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR.

”Colectiv” se regăsește în lista celor mai bune filme din 2020 întocmită de publicația The Economist, dar și în topul Los Angeles Times și al revistei Esquire.

Produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, colectiv este un documentar observațional despre evenimentele primului an de la tragedia din clubul Colectiv.

Filmul urmărește povestea anului 2016 și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul. “Colectiv” este despre oameni versus sistem, linia fină dintre adevăr și minciună, despre curaj și responsabilitate.