Confidenţialitate

Rodica Mandache & ”Marea iubire a lui Sebastian” – la Europa FM

Miercuri, 2 septembrie, de la ora 16.50, actrița Rodica Mandache este invitata rubricii ”Sus cortina!”. Tema ediției: spectacolul ”Marea iubire a lui Sebastian”, care se joacă de șapte ani și de care actrița este extrem de atașată.

”Vin foarte mulți oameni să vadă spectacolul de două-trei ori. Vin foarte mulți tineri și fac o baie de sensibilitate, lucru aproape operat la generația tânără. Ei ar dori să se sensibilizeze, să sufere, să se bucure, să se îndrăgostească, dar nu au acum, nu știu cum. Textul, viața acestor două personaje îi ajută să ajungă la sensibilitatea din ei. Din acest motiv e frumos spectacolul și e atât de căutat, pentru că fiecare își activează zone aproape aride”. Rodica Mandache, despre ”Marea iubire a lui Sebastian”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În seara de 5 septembrie, la Godot Café-Teatru, în centrul vechi al Capitalei, se joacă ”Marea iubire a lui Sebastian”, cu Rodica Mandache și Marius Manole.

Spectacolul prezintă – deja de 7 ani – povestea de iubire dintre Leny Caler, actriță a Teatrului Național din București în perioada interbelică și scriitorul Mihail Sebastian.

Rodica Mandache,invitata noastră de astăzi, 2 septembrie, o interpretează pe Leny în timp ce Marius Manole intră în pielea scriitorului Mihail Sebastian.

Spectacolul-lectură, regizat de Diana Mihailopol, fiica Rodicăi Mandache, se bazează pe corespondenţa dintre actriță și scriitor, pe fragmente din Jurnalul lui Mihail Sebastian şi pe piesa de teatru Jocul de-a vacanţa.

”Nu știi niciodată care spectacol te încarcă, care spectacol te ajută să ajungi la tine. Ei, acesta e un spectacol în care eu și Marius Manole ajungem la noi. De fiecare dată e ca și cum îl joci prima dată. E făcut într-o legătură fierbinte cu publicul, pentru că regizoarea, Diana Mihailopol (fiica actriței-nr.), a vrut să rămânem la nivelul unei lecturi. Îți dai seama că, după 7 ani de când îl jucăm, nu se mai poate spune că e chiar lectură…Dar, nivelul acesta de lectură pe scenă îi dă impresia spectatorului impresia că lui i se întâmplă povestea” Rodica Mandache

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Scenariul e foarte frumos. Leny Caler a fost și o femeie deosebită. Destul de…să găsesc un cuvânt să îi păstreze memoria curată… Era iubăreață! Nu-și refuza nimic. Stârnea mari pasiuni, poate că pentru scurtă durată, dar nu o interesa mai mult de atât. Ea și spune: EU AM FOST O FEMEIE FERICITĂ. AM FOST IUBITĂ ȘI M-AM ȘTIUT IUBITĂRodica Mandache despre Leny Caler, actrița naționalului bucureștean

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rodica Mandache spune că marea provocare a fost să dea viață unei actrițe tinere, să joace o poveste de dragoste și să fie credibilă. ”Cel mai mare compliment mi l-a făcut Dorina Chiriac. Mi-a zis: știi, nu am gândit nicio clipă câți ani ai”, spune actrița în interviul acordat Europa FM.

Cât despre relația cu Marius Manole, aceasta intră într-o categorie specială. ”Câteodată mă și mir cât e de mic, cât de tânăr e. Pentru că nu l-am simțit niciodată foarte tânăr. Nu am știut că e tânăr. E un fel de gingășie cu care se poartă de mine, un fel de delicatețe masculină pe care mulți bărbați, colegi din viața mea nu o au”.

Marea-iubire-a-lui-Sebastian

Cine a fost Leny Caler (1904-1922), această ”mare iubire a lui Miahil Sebastian”? A fost actriță a Teatrului Național din București care a stârnit pasiuni aprinse mai ales în rândul scriitorilor și actorilor. De ea s-au îndrăgostit Camil Petrescu, care a avut-o ca model pentru personaje precum Doamna T și Emilia din ”Patul lui Procust”. Au iubit-o și Tudor Mușatescu, Tudor Arghezi, Sică Alexandrescu dar și compozitorul Elly Roman. (Amănunte despre Leny Caler găsiți AICI- http://agenda.liternet.ro/articol/13712/Dan-Boicea/Cum-a-iubit-Mihail-Sebastian-Marea-iubire-a-lui-Sebastian.html)

Rodica Mandache a explicat pentru ascultătorii Europa FM de ce consideră că spectacolul ”Marea iubire a lui Sebastian” este atât de iubit, inclusiv de tineri:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.