Confidenţialitate

Cine este Robert Fico, premierul Slovaciei? AUDIO

Robert Fico este un personaj controversat – a mai fost premier al Slovaciei in trecut și s-a întors la șefia guvernului de la Bratislava în 2023. S-a remarcat prin discursul său pro-rus și anti-occidental, promițând, printre altele, stoparea ajutorului militar pentru Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a mai fost prim-ministru al Slovaciei între anii 2006-2010, apoi din 2012 până în 2018, când a fost obligat să demisioneze în urma scandalului declanșat de uciderea unui jurnalist care investiga cazuri de corupție.

În 2022, acesta declara că jurnaliștii sunt, citez, un „grup infracțional organizat având scopul de a sparge statalitatea slovacă”, iar în noua campanie promitea că, odată ajuns la guvernare, va opri anchetele de corupție.

De când a revenit la putere în toamna anului trecut, Fico s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală. A pledat pentru combaterea migraţiei ilegale, pentru o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA, dar și pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei.

În discursul său populist, liderul partidului Smer-Democrația Socială spunea că dorește ca Slovacia să nu fie atrasă în acest război, iar bugetul țării să fie cheltuit pentru nevoile sociale, și nu pentru arme și tancuri.

Fico s-a mai pronunţat împotriva activităţilor ONG-urilor şi a acordării mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Viața premierului Slovaciei, Robert Fico, în pericol în urma tentativei de asasinat de miercuri | LIVE UPDATE