Confidenţialitate

RO-ALERT, sistemul pentru fenomenele meteo periculoase. Notificările vor fi trimise pe telefon

Populația va primi mesaje de avertizare pe telefonul mobil, în timp real, în cazul unor unor fenomene meteo periculoase.

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență în acest sens.

Prin sistemul ”RO-ALERT” vor fi trimise automat notificări pe telefoanele mobile – doar dacă ele sunt confirmate de meteorologi sau hidrologi.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

  • Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
  • Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
  • Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
  • Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul RO-ALERT, gestionat de Raed Arafat

Ministrul de Interne Carmen Dan a spus, în debutul ședinței de Guvern, că sistemul RO-ALERT va funcţiona permanent şi va fi operat de către Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Propunerea vine ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent în vestul ţării, unde din păcate s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti. (…) Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

 

Potrivit ministrului de Interne, sistemul va funcţiona permanent şi va fi operat de către structuri ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU.

Domnul Raed Arafat este desemnat să fie responsabil cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, precum şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert”, a mai spus Carmen Dan la începutul şedinţei de Guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luna trecută, o furtună puternică a făcut ravagii în vestul țării.

Mai multe persoane au murit atunci – lovite de copacii și afișele smulse de vântul puternic.