Risc însemnat de avalanşă în munţii Făgăraş

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, unde doi turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de una dintre cele zece avalanşe care s-au produs în judeţul Argeş.

În următoarele 24 de ore, sunt posibile avalanşe medii şi mari pe pantele înclinate de pe munte, potrivit Agerpres.

„Insolaţia şi temperaturile ridicate vor determina umezirea suplimentară a stratului la suprafaţă, astfel încât vor fi condiţii ca în mod spontan să se producă curgeri de suprafaţă şi avalanşe de topire. (…) Chiar şi în condiţii de supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori, structura de tip placă din partea superioară se poate rupe, putând genera astfel avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari pe pantele înclinate”, se arată într-o informare a Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

Sâmbătă, salvamontiştii au fost chemaţi de două grupuri de turişti, unul de 15 persoane şi altul de 7, pentru a-i evacua din zona cu avalanşe. Din primul grup, doi turişti au fost prinşi sub avalanşă, dar au fost salvaţi la timp. Al doilea grup a cerut ajutorul salvamontiştilor, turiştii fiind speriaţi de avalanşele de pe munte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS