Risc de avalanșe în Bucegi și Făgăraș

Meteorologii anunță că riscul producerii unor avalanșe în zona înaltă a Munților Bucegi și Făgăraș, la Bâlea Lac, este mare, de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, deoarece stratul de zăpadă este instabil.

Potrivit meteorologilor, zăpada proaspătă a fost spulberată și depusă în zonele adăpostite, peste stratul vechi care poate aluneca cu ușurință.

La altitudini de peste 1800 de metri în Munții Bucegi și Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor este mare, mai ales că, pe fondul ninsorilor însemnate prognozate în următoarele două zile, stratul de zăpadă nou format va fi puțin stabilizat, fiind de tip pulver.

Pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă, iar pe versanți se vor forma în continuare plăci de vânt cu rezistență scăzută, atenționează meteorologii.

„Pe numeroase pante suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul este moderat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS