Confidenţialitate

Rezultatele examenului de titularizare: Mai mult de jumătate dintre candidați nu au obținut note de trecere

Anul acesta, la examenul de titularizare, au obținut note peste 7 mai puțin de jumătate dintre candidații pentru un post în învățământ. Este vorba despre 12.000 de dascăli. Rata de promovare este însă în creștere ușoară față de anul trecut, adică cu aproape 5%.

Cei care obțin note între 5 și 7 nu pot fi titulari pe post, ci doar suplinitori.

Cele mai bune rezultate la titularizare s-au înregistrat în județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Bacău Neamț, Arad, Prahova, Dâmbovița și în Capitală, unde peste 50% dintre candidații pentru un post în învățământ au luat note mai mari de 7.

La polul opus s-au aflat candidați din județele Călărași, Giurgiu, Tulcea și Mehedinți.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, 146 de candidați au luat 10 la titularizare, dar au fost foarte mulți cu note sub 5: peste 4.500 de aspiranți la un post la catedră.

Alți peste 8.000 au luat note între 5 și 7 și pot fi suplinitori.

Anul acesta, la nivel național sunt peste 5.000 de posturi pentru titulari și 12.000 de cadre didactice au obținut note peste 7 pentru a putea ocupa un astfel de post, pe durată nedeterminată.

Nota la examenul scris de titularizare are o pondere de 75% din media de repartizare, restul de 25% este nota la inspecția la clasă ori proba practică.

Repartizarea candidaților pe posturi se va face în ședințe organizate de inspectoratele școlare pe 29 iulie și 1 august.

Citește și: Sorin Cîmpeanu explică în 10 puncte modificarea Legilor Educației: „Vrem să susținem excelența și echitatea”

Foto: Shutterstock