Confidenţialitate

Rezultate Evaluarea Națională: Peste 82% dintre elevi au obținut o medie finală peste 5. Cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani | AUDIO

82,3% din elevii care au susținut în acest an Evaluarea Națională au media finală peste nota 5, anunță ministrul Educației. Rezultatele înainte de contestații au fost publicate.

În comparație cu anul trecut, sunt cu 5% mai mulți absolvenții de clasa a VIII-a care au avut o medie peste 5.

Ministrul Eduației, Sorin Cîmpeanu:

„Cel mai important lucru este următorul: numărul mediilor peste 5 este la o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani, peste 80%. Este vorba de un procent de 82,3%, mai exact este vorba de 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații. Aș vrea să reamintesc că anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puțin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a prezentat și o situație pe cele două probe, la Matematică și Limba română:

„Limba română peste 5 avem un procent de 85,9%, față de 84% anul trecut, deci este un plus de aproape 2%. La Matematică însă, avem note peste 5 anul acesta într-o proporție de 77,5% (…). La Matematică avem 10 procente peste media de anul trecut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe județe, cele mai multe note sub 5 au fost în județul Teleorman:

„O remarcă importantă, am avut 60% elevi din mediul urban și 40% elevi din mediul rural. Din păcate se confirmă slaba calitate a educației în mediul rural, rămâne principala problemă. În mediul rural am avut medii sub 5 de 3 ori mai multe decât în mediul urban.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contestațiile pot fi depuse joi și vineri. Nota de la evaluarea națională contează pentru admiterea în clasa a IX-a.

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea la liceu se calculează ca medie ponderată între Media la Evaluarea Națională și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2022 pot fi consultate aici.