Confidenţialitate

Rezultate alegeri parlamentare: Negocieri complicate pentru formarea noului Guvern | AUDIO

PSD se gândeşte deja pe cine să propună premier. Preşedintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a avansat duminică seară inclusiv numele lui Alexandru Rafila, reprezentantul României  la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, proaspăt intrat în partid:

„Românii au arătat că este nevoie de o schimbare, este nevoie de un guvern capabil, care are soluții, care știe să rezolve adevăratele provocări ale românilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii, pe de altă parte, s-au declarat câştigătorii morali ai alegerilor. Liderul PNL Ludovic Orban spunea că va începe negoicerile cu partidele:

„Sunt foarte încrezător în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentară alături de forțele democratice. (…) Vom încerca să-i repreentăm pe toți românii, atât pe cei care au votat, cât și pe cei care nu au votat. În toate negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare, care să ducă la învestirea unui nou Guvern, vom încerca să reprezentăm o paletă cât mai largă de interese.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

USR Plus spune ca propunerea sa pentru functia de premier ramine aceeasi, Dacian Ciolos. Copreședintele USR Plus Dan Barna:

„Sunt convins că, cu un rezultat cel puțin dublu, vom face și agenda Guvernului și rezultatul acestor alegeri spun un lucru foarte clar: nu se va putea face reformă în România fără USR Plus.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Surpriza alegerilor a reprezentat-o însă partidul de extremă dreapta Alianţa pentru Unirea Românilor, care reuşeşte să intre în Parlament la doar un an de la înfiinţare.

Potrivit rezultatelor parțiale de luni dimineață, PSD este pe primul loc cu 29%, urmat de PNL cu 25% și apoi la alianța USR PLUS cu aproape 16%, după numărarea a peste 95% dintre voturi

Formațiunea de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament, în timp ce Pro România și PMP nu trec de pragul electoral. UDMR rămâne în Legislativ.