Rezoluția Rusiei care condamna atacul din Siria, respinsă de ONU

Consiliul Alianţei Nord-Atlantice s-a reunit sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc şi despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Siria.

Rusia, aliat al Siriei, propusese o rezoluție de condamnare a atacurilor din Siria, însă aceasta a fost respinsă de Consiliul de Securitate al ONU.

Proiectul cerea Consiliului de Securitate condamnarea „agresiunii SUA şi aliaţilor săi împotriva Republicii Arabe Siriene” şi cerea „încetarea imediată şi fără întârziere a agresiunii împotriva” regimului de la Damasc.

Rusia avea nevoie de votul a cel puţin nouă membri ai organismului pentru adoptarea rezoluţiei. De asmenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franţa, China, Rusia) nu trebuie să-şi exercite dreptul la veto.

Rusia, China şi Bolivia au votat în favoarea adoptării proiectului de rezoluţie, opt state au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut (Peru, Kazakhstan, Etiopia and Guineea Ecuatorială).

Cu ocazia şedinţei Consiliului de Securitate, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU a avertizat cădacă regimul sirian foloseşte din nou gaze toxice, Statele Unite sunt gata de acţiune”.

În replică, Vassili Nebenzia, ambasadroul rus la ONU a acuzat Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie că au „a dat dovadă de un dispreţ flagrant faţă de dreptul internaţional”.

SUA, Franța și Marea Britanie au bombardat mai multe ținte din Siria, ca răspuns la atacul chimic din orașul sirian Douma, comis sâmbăta trecută, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane, iar alte 500 au fost rănite.

SUA și aliații săi au bombardat mai multe ținte din Siria

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS