Confidenţialitate

Revista presei, 19 mai

Din Jurnalul naţional aflăm că una dintre cele mai bogate instituţii din România, Biserica Ortodoxă, ajunge în instanţă pentru 28 de euro. Suma reprezintă rovinieta pentru unul dintre autoturismele din dotare. Situaţia este de-a dreptul comică, în condiţiile în care clerul ortodox desfăşoară multe afaceri care sunt scutite de orice taxă. Mai mult, statul alocă anual sume considerabile pentru lăcaşurile de cult.

Adevărul observă cinismului lui Liviu Dragnea. Fostul ministru a susţinut că dosarul fraudelor la referendumul din 2012, care i-a adus condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, i-ar fi provocat moartea fratelui său. În realitate, lucrurile ar sta diferit.

Judecătorii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei în faţa Serviciului Român de Informaţii, notează cotidianul Puterea. Recent, şeful direcţiei juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, declara că instanţele sunt un camp tactic pentru instituţia pe care o reprezintă.

România liberă scrie că nemulţumirile din sistemul de învăţământ dau în clocot, profilându-se schimbări la toate nivelurile. În acest context, Guvernul poartă negocieri la secret cu sindicatele pentru modificarea legii educaţiei. Cercetătorii lansează apeluri disperate pentru deblocarea fondurilor, iar universităţile de tradiţie vor ca finanţările să se facă pe bază de performanţă.

Potrivit Ziarului Financiar, Capitala “găzduieşte” 3.400 de baruri, cafenele şi restaurante. Unităţile au afaceri anuale declarate de aproape 2 miliarde şi jumătate de lei, respectiv o treime din totalul pieţei de profil din România. Bucureştiul este cel populat oraş, salariul mediu depăşeşte cu 40% media pe ţară, raţa şomajului este minimă, şi tot Capitala atrage cei mai mulţi turişti.

Steaua depinde de duşmanul Marius Şumudică, descoperim în Gazeta sporturilor. O rivalitate cunoscută de mulţi ani. Campioana se va decide în meciul dintre echipa pe care acesta o antrenează Astra şi ASA Târgu Mureş, întâlnire programată în acest sfârşit de săptămână pe Arena Naţională.