Revista presei, 18 mai

“Moştenirea otrăvită”, titlul mare de pe prima pagină a ziarului Adevărul. Codul Silvic şi condamnarea lui Liviu Dragnea arată că – la un an şi jumătate de la desfiinţare – fondatorii Uniunii Social-Liberale sunt departe de a-şi fi încheiat socotelile. PSD şi noul PNL au găsit prilej în cele două teme să se atace dur în ultimele zile.

Baronii au picat “testul Dragnea”, titrează România liberă. Aproape jumătate din filialele PSD spun, în fraze şablon, că Liviu Dragnea, condamnat la un an cu suspendare în dosarul fraudelor de la referendum din 2012, ar trebui să-şi păstreze funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii. Decizia se va lua, prin vot, astăzi.

Direcţia Anticorupţie lucrează la mega-dosarul EADS, notează cotidianul Puterea. Şefa DNA a confirmat acest lucru într-un interviu tv. Afacerile „traspartinice” s-au derulat pe parcursul mai multor mandate de guvernare succesive, pe traseul Năstase-Tăriceanu-Boc-Ponta, iar pagubele sunt estimate orientativ de Laura Koveşi la peste un miliard de euro.

Jurnalul naţional scrie că evaluările şcolare vin şi anul acesta cu schimbări. Elevii de clasa a doua sunt prima generaţie care dau testarea după schimbarea programei. S-a păstrat modelul testelor PISA, rezultatele nu se trec în catalog. Mulţi părinţi contestă utilitatea examinării. Statistica arată că peste jumătate din elevi nu pot scrie coerent în clasa a şasea.

Ziarul Financiar aduce zootehnia la raport. Fermierii care deţin animale au bătut pasul pe loc anul trecut, astfel că România rămâne cu şeptelul înjumătăţit faţă de nivelul anului 1990. Proiectele de investiţii ale zootehniştilor rămân la dosar, întrucât piaţa suferă după epidemia de boală a limbii albastre, embargoul rusesc şi eliminarea subvenţiilor pentru lapte.

Pentru cine a jucat Victoraş Astafei? se întreabă Gazeta sporturilor. Lumea fotbalului nu ezită să ridice semne de întrebare în privinţa jucătorului, şi a cărui prestaţie a contrariat la meciul echipei sale, Petrolul, cu ASA Târgu Mureş, formaţia oraşului natal. La fel de dubioasă a fost şi evoluţia lui Daniel Mutu la FC Braşov – Steaua, scor 2-3, portarului gazdelor fiindu-i imputate 2 dintre golurile încasate.