Revine ‘electorata’

Ministrul finantelor, Darius Valcov, a gasit solutia pentru datornicii afectati de aprecierea record a francului elvetian : scoate de la naftalina ordonanta privind ‘electorata’!

Ministrul a discutat cu conducerea BNR modificarile care trebuie aduse actului normativ pentru ca de prevederile lui sa beneficieze si cei care s-au imprumutat in moneda elvetiana.

Potrivit lui Darius Valcov, ar fi 75.400 de persoane afectate ( nu 150.000) si 6 banci care au dat astfel de credite. Ministrul mai spune ca , daca schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumită ‘Electorata’, se aplica de anul trecut, acum nu s-ar mai fi ajuns in aceasta situatie.

La momentul la care a fost adoptata – vara lui 2014- electorata urma sa se aplice pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/lună, si prevedea o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunară de plată, de la 50% la 35%. De noua electorata ar urma sa beneficieze acum putin peste jumatate din datornicii in franci elvetieni. Luni, vor continua discutiile cu bancile si BNR, pentru solutii la nivelul fiecarei institutii creditoare.