Revelionul comunist în fața și în spatele micului ecran

Reportaj de Liliana Nicolae

Unde faceți Revelionul? – e o întrebare pe care o auzim frecvent în perioada asta. Pe vremuri, înainte de 1989, un răspuns aproape clasic devenise motiv de banc: La Cabana Plăpumioara! Asta însemna că stai acasă. Cabana Plăpumioara nu exista pe-atunci și nici nu aveai prea multe variante. Nici gând de revelioanele în piețe, cu spectacole impresionante de sunet și lumină sau restaurantă și cluburi pline. Nici gând -mai ales- de excursii în străinătate.

Singurul spectacol la revelioanele comuniste era la televizor. Programul Televiziunii Române era în noaptea de revelion rezultatul unei munci uriașe, conținând uneori chiar mici momente de frondă ale realizatorilor.

Înainte de 1989, petrecerea nu începea însă până nu apărea “Tovarășul”. Mesajul lui Nicolae Ceaușescu era filmat cu mult timp înainte, de către cameramanul lui special. Erau de față toți șefii partidului. În programul de revelion se aducea doar rola, iar la 12 fără 17 minute intra cuvântarea.

Partea frumoasă și atât de apreciată a revelioanelor comuniste de la Televiziunea Română începea după miezul nopții. Se spune că atunci se culcau și cei doi conducători. Atunci își găseau loc și bancurile mai îndrăznețe. Cum ar fi momentul lui Amza Pellea cu “Leana a lui Zăpăcitu din capul satului”, despre care se spunea că ar fi putut să fie “Leana a lui Zăpăcitu din capul STATULUI”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS