Reuniune ONU pe tema anexarii Crimeei

La New-York, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite va supune votului, în aceste ore, o rezoluție ucraineană care condamnă anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Documentul nu menționează sancțiuni.

Textul care se va afla pe masa reuniunii ONU este similar celui suspus votului în consiliu pe 19 martie, dar care a fost blocat printr-un veto rusesc.

În lipsa unor sancțiuni unitare, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au blocat anterior conturi bancare și au impus restricții de călătorie unor înalți oficiali de la Moscova.

Aflat ieri la Bruxelles, președintele american, Barack Obama, a declarat că Occidentul rămâne unit în fața acțiunilor agresive ale Rusiei. Organizația Nord-Atlantică a hotărât să își sporeasc prezenţa militară în Europa de Est. Danemarca se pregăteşte să trimită 6 avioane de luptă în ţările baltice pentru a le ajuta să îşi asigure securitatea spaţiului aerian.

Americanii le-au propus, totodată, europenilor o colaborare mai strânsă în domeniul gazelor, pentru a mai reduce din dependența față de livrările rusești.