Reuniune internationala la Geneva pentru criza din Ucraina

Oficiali de la Kiev, Moscova, Bruxelles și Washington vor fi prezenți la Geneva.

Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Geneva, acolo unde are loc o reuniune internațională privind criza din Ucraina.

Oficialul speră să contribuie la inițierea unui dialog adevărat între Moscova și Kiev în încercarea de a preveni un conflict armat în estul țării.

Potrivit unui oficial american, Statele Unite şi Uniunea Europeană vor să ajute Rusia şi Ucraina să găsească soluţii pentru reducerea tensiunilor în materie de securitate.

Acesta a precizat că obiectivul Washingtonului este de a determina Rusia să renunţe la încurajarea separatiştilor din estul Ucrainei, unde activiştii proruşi înfruntă autorităţile de la Kiev.

În cazul în care Moscova nu va face, astăzi, un pas înapoi, Casa Albă va pregăti noi sancțiuni, anunță purtătorul de cuvânt al administrației Obama.

Reuniunea de la Geneva vine la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a discutat un raport privind situația din Ucraina. Occidentalii şi rusii s-au acuzat reciproc. Moscova susține că documentul nu reflectă situaţia reală a populaţiei rusofone din Ucraina, iar cancelariile occidentale îndeamnă Kremlinul să nu intervină în țara vecină.

Între timp, violenţele continuă în estul Ucrainei. Cel puţin 3 separatişti proruşi au fost ucişi în confruntările de la Mariupol, anunţă autorităţile de la Kiev. Alţi 13 au fost răniţi şi 63 reţinuţi.