Confidenţialitate

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situației din Siria

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situației din Siria. La solicitarea Franței, ședința va avea loc vineri, 16 decembrie, la New York. ONU va face bilanţul evacuării miilor de civili şi combatanţi insurgenţi retraşi în ultimul bastion rebel din Alep.

Franţa, a precizat președintele François Hollande, va propune o rezoluţie umanitară în cazul Siriei. Liderul de la Elysee se așteaptă ca Moscova – aliat al lui Bashar al Assad – să îmbrățișeze această cauză. ”Ultimatumul umanitar este ca populația amenințată să poată ieși din Alep și să poată fi deschis un culoar umanitar. În orele care vin, dacă acest eforturi nu sunt  făcute, regimurile care îl susțin pe Bashar al Assad vor fi responsabile de această situație gravă în care se află locuitorii. Trebuie să vorbim cu Rusia, mă gândesc neîncetat la Rusia, pentru că ignoră angajamentele luate”, a declarat François Hollande.

Mii de civili şi de rebeli au fost evacuaţi joi din Alep, la o lună de la lansarea unei ofensive devastatoare de regimul Assad, susţinut de Rusia şi Iran. Bashar al Assad se pregăteşte să-şi proclame cea mai importantă victorie din război prin preluarea totală a marei metropole din nordul Siriei.