Confidenţialitate

Reunificarea bisericilor creștine

În decembrie 2014, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului au avut o declarație care proclama nici mai mult nici mai puțin decât reunificarea bisericilor creștine, răsăriteană și de apus, despărțite acum aproape 1000 de ani, la ceea ce a intrat în istorie sub denumirea Marea Schismă.

Vinerea trecută, la mai bine de un an de la acest eveniment, Papa Francisc a avut o întâlnire, considerată de asemenea istorică, cu Patriarhul Kiril al Rusiei, în urma căreia a fost dată publicității o declarație comună, care deși la fel de plină de căldură ca și cea de după întâlnirea cu Patriarhul Bartolomeu, vorbește despre o posibilă reunificare, dar fără atât de multe lucruri concrete.

De exemplu, după declarația de la Istanbul din 2014, Papa Francisc a spus explicit că Biserica Catolică nu ar avea niciun fel de condiție sau pretenție, în cazul unei reunificări.

Cu rușii, situația este însă ceva mai complicată, căci deși cei doi înalți conducători ai bisericilor au făcut un apel la pace în Ucraina, mai toți analiștii politici au fost de acord că întâlnirea din Cuba, de vinerea aceasta, ar fi fost improbabilă, dacă Rusia nu ar fi fost izolată pe plan internațional, după conflictul din Ucraina. Legăturile dintre Patriarhul Kiril și liderul Vladimir Putin de la Kremlin, sunt de asemenea de notorietate.

Pe de altă parte independența Bisericii Ortodoxe Române face parte din procesul de naștere al națiunii române, el fiind unul dintre proiectele importante ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Politica și religia nu au fost niciodată cu adevărat separate, nici la noi, nici la ruși și nici chiar în civilizatul Occident.

Pentru noi, românii, ar fi un lucru bun sau rău reunificarea bisericilor creştine?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-reunificarea-bisericilor-crestine-15-februarie-2016