Confidenţialitate

RetuRO: Sistemul Garanție-Returnare riscă să nu fie la nivelul așteptat de români, nefiind încă testat. Ministrul Mediului a refuzat cererea de amânare a lansării | AUDIO

Sistemul de Garanție-Returnare, care încurajează returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, riscă să nu fie la nivelul așteptărilor românilor când va debuta pe 30 noiembrie, nefiind încă testat, spun reprezentanții RetuRO. Cererea de amânare a lansării cu încă 3 luni a fost refuzată de Ministrul Mediului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit reprezentanților acestui sistem, termenul alocat pentru implementare a fost cu trei luni mai scurt decât cel propus inițial. Aceștia se tem că o lansare prematură ar putea periclita proiectul, din pricina complexității sale.

Nici cetățenii nu sunt încă foarte pregătiți, spun realizatorii sistemului, observând o lipsă de cunoștințe esențiale despre reciclare în rândul populației. România este codaşa Europei la acest capitol, cu doar 14% deşeuri selective colectate.

Ministrul Mediului a refuzat solicitarea de amânare a lansării programului, spunând că industria a avut 5 ani la dispoziție pentru a se pregăti, încă din 2018.

După ce SGR va deveni funcţional, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată. Ambalajul golit ulterior va fi dus la punctele de returnare special amenajate, iar oamenii vor primi valoarea garanţiei plătite iniţial, fără prezentarea bonului fiscal.

Primul centru va fi funcțional în noiembrie, în județul Cluj. Obiectivul sistemului este colectaea anuală a peste 7 miliarde de ambalaje din piață.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Dezvoltării: 200 de orașe mici și peste 1000 de comune se confruntă cu presiunea financiară. Reorganizarea administrativ-teritorială ar ajuta | AUDIO