Confidenţialitate

Rețineri după noul protest din Capitală. Unii manifestanți au devenit violenți

Protestele au continuat, luni seară, în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de înăsprirea restricţii antiepidemice, la care guvernul nu plănuiește să renunțe. Cei prezenți la manifestațiile de stradă au scandat lozinci împotriva autorităţilor, au dat foc măştilor de protecţie și au denunțat o “dictatură sanitară”.

În Capitală, protestele au degenerat în violențe. Unii dintre cei prezenți au fost reținuți după ce au aruncat cu pietre și sticle înspre jandarmi, în zona Pieţei Unirii. Vitrinele unor magazine au fost sparte. Anterior, traficul a fost blocat în zona Pieței Victoria.

La Galați, forțele de ordine au fost atacate cu pietre și petarde. La Brăila, s-au înregistrat confruntări între jandarmi și protestatari.

La Pitești, s-au putut auzi scandări xenofobe.

La Brașov, un fotoreporter a surprins un pacient Covid cu masca de oxigen pe față care se uită de la geamul salonului în care este internat la protestatarii care mărșăluiau prin fața spitalului CFR.

În replică la proteste, Departamentul pentru Situaţi de Urgenţă a prezentat, pe Facebook, lista ţărilor europene care au impus retricţii de circulaţie pe timpul nopţii.

La nivel național, cele mai multe dintre municipiile reşedinţă de judeţ au depășit incidenţa de 4 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, astfel că – în zilele de weekend – magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația se intezice după ora 20.00.

În orașele unde rata depășește 7,5 la mie, restricțiile se aplică în fiecare zi.