Confidenţialitate

Reţeta lui Adrian Hădean: Omleta

“Societatea noastră are tendința să renunțe la gătit în favoarea corporațiilor. Partea proastă e că o corporație n-are cum să-și ceară scuze cu o omletă bună făcută în dimineața care urmează după o noapte în care, într-un fel sau altul ai făcut-o lată.

Nici nu poate să spună te iubesc așa cum o face o tocăniță cu care-ți aștepți soțul la întoarcerea din delegație. Sigur că mai există și alte feluri în care poți să-i spui asta, dar tocănițele au un efect special asupra soților români.

Azi te învăț să-ți ceri scuze așa cum am învățat de la Jaques Pepin, autor de cărți de bucate și maestru în tehnici clasice de bucătărie franceză, foarte activ și azi, la 80 de ani.

Dacă faceți întocmai, aproape că nu rămâne tâmpenie de neiertat. Spun aproape pentru că mă știu destul de creativ când vine vorba de tâmpenii și sunt înclinat să vă acord măcar la fel de mult credit ca mie”, introduce Adrian Hădean reţeta acestei săptămâni.

Omleta perfectă

– Scoate două ouă din frigider, spală-le scurt cu apă călduță, șterge-le cu un prosop din hârtie și sparge-le într-un bol.
– Pune peste ele o “pișcătură” de sare.
– Poți pune piper cu aceeași măsură.
Bate bine ouăle cu o furculiță. E important să auzi sunetul făcut de furculiță pe fundul bolului, așa știi că ai rupt albușul și gălbenușul și că le-ai omogenizat corect.
Pune o linguriță de ulei și una de unt într-o tigaie, pe foc mediu. Nu e nevoie să fie încinse, dar e important ca untul să fie topit.
Toarnă ouăle în tigaie și pe măsură ce se coagulează, trage-le dinspre margini spre centru cu o spatulă.
– În cel mult un minut și jumătate ar trebui ca omleta ta să fie destul de gătită încât să o poți îndoi, folosind aceeași spatulă. O întorci apoi de pe o parte pe cealaltă și o ții așa câte 20 de secunde.
E gata când e aurie la exetrior și ușor cremoasă în interior. Dacă e arămie, focul tău a fost prea mare, dar n-ai stricat nimic încă, doar ai mutat omleta de la oraș la țară. Nu-ți face griji în privința mijlocului, oul de acolo nu e crud. Și dacă totuși ai emoții, lasă omleta pe o farfurie măcar două minute înainte să o tai. Ea se va găti în continuare de la căldura înmagazinată de ou. Nu va fi rea, dar e păcat să nu încerci măcar o dată-n viață să nu mănânci o omletă total uscată.