Confidenţialitate

Reţeta lui Adi Hădean: Fasole bună de mâncat cu sau fără ciolan

Rețeta de azi e una tot atât de românescă pe cât e oricare dintre rețetele de sarmale pe care le poți întâlni aici. Nu vreau să deschid discuția despre ce e românesc și ce nu în gastronomia noastră, dar probabil o voi face undeva în jurul datei de 1 decembrie. Vreau în schimb să vă pregătesc pentru apropierea sărbătorii Zilei Naționale și vă ofer această rețetă de fasole bună de mâncat cu sau fără ciolan.

Mai întâi alegeți fasolea, să fie cu bob mare și gras. Puneți-o în apă de seara pe dimineața și puneți-o la fiert cu multă apă, sare, un cartof și o lingură de roșii pasate.

Mai intră în oală trei rămurele de cimbru, câteva boabe de piper și o foaie de dafin.

Lăsați să fiarbă pe foc mic, până-i moale fasolea. Nu aruncați apa de pe ea, niciodată.

Dacă ați pus la înmuiat 25o de grame de fasole uscată, acum aveți deja cam 5-600 de grame, poate mai mult.

Depinde de fasole. Las-o să se odihnească puțin în apa în care a fiert. Toacă două cepe mari, un ardei gras, un gogoșar, trei căței de usturoi, dă prin răzătoare un morcov și o rădăcină de pătrunjel și pune-le pe toate într-o cratiță cu trei linguri de ulei bun.

Foc mic sub ele până se înmoaie. Pune peste ele fasolea, două polonice din apa în care a fiert, o linguriță de boia afumată, două linguri mari de roșii pasate și cam atât.

Foc mic un sfert de oră, fără capac. Pătrunjel tocat, la urmă. Sare și piper, dacă mai e cazul.