Rețea specializată în evaziune fiscală cu … nuci

Procurorii DIICOT Pitești fac percheziții în nouă județe pentru a destructura un grup specializat în evaziune fiscală cu…nuci.

Capii rețelei sunt doi cetățeni turci care exportau, cel puțin in acte, nucă în coajă și miez de nucă. Ei scăpau de plata taxelor către stat însă nucile vândute nu existau în realitate.

Procurorii DIICOT Pitești au pecheziționat 42 de locații din Argeş, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Constanţa, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti, printre ele se numără și Vama Piteşti, Direcţia Finanţelor Publice Argeş, Direcţia Fitosanitară Argeş şi Vama Buzău.

Este vorba despre destructurarea unui grup organizat pe patru paliere prin care se emiteau facturi fictive cu scopul de a scăpa de plata impozitelor. Grupul era coordonat de doi cetățeni turci care înregistrau în contabilitatea propriei firme, tranzacții nereale cu nucă în coajă și miez de nucă.

Totodată, ei au prezentat autorităților vamale, acte potrivit cărora nucile în coajă și miezul de nucă exportate în Turcia, provin din România, deși marfa era originară din Chile si Ucraina.

Cei doi turci preluau facturile de la administratorii a două societăți din Buzău și Brăila, care emiteau facturi pentru vânzări care nu s-au petrecut. Ultimul palier al grupării era reprezentat de un cetățean român care retrăgea din conturile altor firme banii proveniți din evaziunea fiscală și delapidarea comisă de întregul grup.

Procurorii anchetează nouă suspecți: șase cetățeni turci și trei români, precum și șapte firme pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul este estimat la aproximativ 10 milioane lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS