Confidenţialitate

Rețea de infractori cibernetici, destructurată în Vrancea

O anchetă pe care autoritățile din România au desfășurat-o în colaborare cu agenți FBI a dus la destructurarea unei rețele de infractori cibernetici.

Cu ajutorul unor conturi fictive, dar folosind date reale de conturi, au reușit să facă o serie de cumpărături online.

Cinci suspecți de infracțiuni informatice au fost duși azi la audieri la sediul DIICOT Vrancea, care se ocupă de acest caz.

Procurorii DIICOT din Vrancea au reușit să destructureze o rețea care a comis o serie de fraude informatice, dar și operațiuni financiare frauduloase.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional a fost constituit în anul 2013, iar membrii săi au acționat în mod coordonat, săvârșind o serie de fraude cu mijloace electronice de plată.

Suspecții, cinci la număr, care au fost duși la audieri la sediul DIICOT Vrancea în urma unor descinderi în forță, sunt acuzați de acces ilegal la un sistem informatic prin obţinerea unor date de carduri bancare în mod fraudulos.

Mai exact, potrivit DIICOT, între anii 2013 – 2016, membrii grupării au creat conturi fictive de Paypal, pe numele unor persoane atât din ţară cât şi din străînătate, având la dispoziţie datele reale de card bancar ale acestora, obţinute în mod fraudulos.

Sumele disponibile în conturile de card au fost apoi folosite pentru o serie de cumpărături online.

Bunurile achiziționate de pe internet ajungeau la suspecți, apoi erau vândute direct sau prin intermediari.

Cei cinci suspecți au fost plasați sub control judiciar.

Pentru moment DIICOT nu dă publicității valoarea prejudiciului, dar potrivit unor surse este vorba despre sute de mii de euro.

Procurorii DIICOT din Vrancea au lucrat la acest caz împreună cu ofiţeri FBI.