Confidenţialitate

Restricția de vârstă pentru vaccinul anti-COVID AstraZeneca ar putea fi ridicată în România

Anunțul a fost făcut decătre coordonatorul campaniei de imunizare. Valeriu Gheorghiţă spune că hotărârea va fi dată pe baza datelor ştiinţifice. Odată luată decizia, se vor putea face și programări.

Există cel puțin 3 recomandări ale specialiștilor pentru a lua o decizie privind restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, a spus la Antena3 coordonatorul campaniei de imunizare.

În acest moment serul este recomandat doar celor până în 55 de ani.

Medicul Valeriu Gheorghiţă anunţă că luni va fi anunţată oficial decizia cu privire la ridicarea limitării de vârstă a persoanelor care pot primi vaccinul AstraZeneca.

El arată că s-a observat o reticenţă a unora dintre români cu privire la acest vaccin, explicând că este o „falsă problemă”:

„De mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca. (…) Luăm în calcul chiar, practic, eliminarea limitărilor de vârstă şi, important de menţionat, această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice, şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase de înţeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante”, a anunţat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, duminică, într-o emisiune la Antena 3.

El a menţionat că la acest moment mai sunt disponibile la nivel naţional aproape 400.000 de doze în stoc, însă pe măsură ce persoanele sunt programate la imunizare acestea sunt distribuite.

În plus, tot din acest stoc va fi asigurat şi rapelul celor care au primit deja prima doză din serul AstraZeneca, având în vedere că 14 aprilie va fi prima zi de rapel cu acest ser. El a precizat că, la acest moment, 200.000 de doze sunt deja utilizate în România.

„Este, categoric, o reticenţă pe care şi noi am sesizat-o, în ultima perioadă, faţă de acest tip de vaccin. Din punctul nostru de vedere, este o falsă problemă”, a arătat Gheorghiţă.