Republica Moldova: Putin, preferatul moldovenilor

Locuitorii Republicii Moldova au cea mai mare încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin – așa reiese dintr-un sondaj realizat de compania Magenta, la solicitarea Realitatea TV și a ziarului Timpul.

Președintele Traian Băsescu a câștigat încrederea a doar 6 la sută dintre moldoveni, la fel ca liderul de la Casa Albă, Barack Obama.

Sondajul a fost realizat înaintea referendumului din Crimeea.

42 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova au încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin, 16 la sută o preferă pe Angela Merkel, iar președintele României, Traian Băsescu, la fel ca președintele Statelor Unite Barack Obama au fiecare câte 6 procente în topul încrederii. 1 la sută dintre moldoveni au încredere în fiica cea mică a președintelui, Elena Băsescu, mai mulți decât cei care cred în Victor Ponta, numai 0,3 la sută.

Dintre personalitățile din Republica Moldova, oamenii au cea mai mare încredere în premierul Iurie Leancă, urmează primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Întrebați cum ar vota la un referendum pentru ca Republica Moldova să facă parte din NATO, cei mai mulți dintre cei chestionați au răspuns: împotrivă. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre aderarea la Uniunea Europeană, situație în care 38 la sută dintre locuitori ar vota pentru la un eventual referendum pe această temă.

Aproape jumătate dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu afirmația Cine vorbește română este român.

Întrebați care sunt cele mai importate probleme cu care se confruntă Republica Moldova, oamenii au pus pe primele locuri salariile mici, lipsa locurilor de muncă și corupția. Cei mai mulți sunt convinși că țara merge într-o direcție greșită.

În privința declarării trupelor ruse din Transnistria drept trupe de ocupație, peste 70 la sută din populație nu ar fi de acord.

Studiul a fost realizat de compania Magenta în perioada 14 ianuarie-2 martie. Au fost chestionate 1104 persoane din mediul urban și rural, cu vârsta peste 18 ani.