Republica Moldova propune autonomia regiunii transnistrene

Premierul Iurie Leancă a declarat pentru un cotidian rus că modelul pe care îl are în vizor este cel al Cataloniei.

Declaraţia premierului moldovean apare în contextul în care negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut.

În plus, parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a declanşat dispute între Chişinău şi Tiraspol. În acelaşi timp, Rusia a avertizat Moldova că apropierea ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene.

Iurie Leancă afirmă că autorităţile de la Chişinău nu intenţionează ‘să elaboreze un plan de soluţionare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean’ şi se vor ‘concentra pe paşi mici, înţelegând foarte bine care sunt limitele de care nu pot trece’.

Premierul moldovean subliniază că oferirea statutului de regiune autonomă permite statului să rămână unit și funcțional. ‘Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia’, adaugă Leancă. Oficialul mai spune că Federaţia Rusă nu va recunoaşte niciodată independenţa regiunii transnistrene.