Confidenţialitate

Republica Moldova: Prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a crescut cu 27%

În Republica Moldova gazele se scumpesc de vineri cu 27 %. Este urmarea directă a războiului din Ucraina, fiind cunoscut faptul că Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este puternic dependentă de gazele rusești.

Scumpirea a fost aprobată de Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova și îi vizează pe consumatorii casnici.

Țara stă de ani de zile sub amenințarea tăierii gazelor de către firma rusească Gazprom, al cărui comportament este imprevizibil. Amenință frecvent cu întreruperea furnizării gazelor și cu creșterea prețurilor, ceea ce s-a și întâmplat.

O analiză publicată de portalul unimedia.md arată că, din 1995, prețul unui metru cub de gaze a crescut de la 30 de bani la aproape 30 de lei moldovenești.

Negocierile pentru diversificarea surselor de aprovizionare pentru Guvernul de la Chișinău au fost dificile și fără mari rezultate. Motiv pentru care, weekendul trecut, au fost proteste la Chișinău.

Zilele trecute, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunţat că au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANRE face verificări la companiile de distribuție a energiei electrice, în urma plângerilor legate de facturile mari