Confidenţialitate

Republica Moldova: Plahotniuc – suspectat de implicare în spălare de bani în Rusia

Vladimir Plahotniuc, controversatul lider al Partidului Democrat (PDM), este suspectat că ar fi orchestrat o operațiune de spălare de bani în Rusia, valoarea prejudiciului fiind de aproape 600 de milioane de dolari, au anunțat autoritățile ruse, cu 2 zile înainte de alegerile din Republica Moldova.

“A fost confirmat că cetățeni din Rusia și Moldova au înființat un grup infracțional internațional cu scopul de a efectua operațiuni ilegale în valută. Organizatorii acestei activități ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia rusă”, a anunțat, vineri, o reprezentantă a Ministerului de Interne de la Moscova.

În perioada 2013-2014, membrii acestui grup infracțional au transferat valută din conturile unor entități legale de la Bank Zapadny și Russkiy Zemelny Bank către conturi ale unor nerezidenți deschise la BC Moldindconbank SA și la alte organizații străine, sub pretextul vânzării de valută. “În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate în afara Rusiei”, a declarat Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, potrivit agenției de știri Tass.