Republica Moldova – Pareri impartite dupa eliminarea Partidului Patria din cursa electorala

Unele voci s-au arătat îngrijorate de acest lucru, altele au salutat decizia Curții de Apel – care nu este definitiva.

Reacții diverse în Republica Moldova după ce Partidul Patria a fost eliminat din cursa electorală, în urma unei decizii care nu este definitivă.

Liderul partidului Patria este controversatul om de afaceri Renato Usatâi – acuzat că a folosit în campanie bani proveniți din străinătate.

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova s-a declarat îngrijorată în legătură cu respectarea legii și asigurarea unui proces electoral democratic și corect.

Fostul ministru adjunct de Externe al Republicii Moldova consideră că atât excluderea din cursa electorală a lui Renato Usatîi, cât şi percheziţiile la domiciliile activiştilor ‘Antifa’, nu reprezintă altceva decât o manipulare a electoratului de către partidele aflate la guvernare.

Pe de altă parte, Asociația Justiție și Dreptate crede că, din punct de vedere juridic, autoritățile au acționat corect.

‘ Legislaţia interzice finanţarea partidelor din exterior şi autorităţile trebuiau să acţioneze’, a declarat președintele Asociației.

Curtea de Apel Chişinău a decis ieri excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminică a Partidului Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, iar o decizie definitivă ar putea fi pronunțată în această seară.