Confidenţialitate

Republica Moldova nu vrea secții de votare rusești în Transnistria

Rusia vrea să deschidă 22 de secții de votare în Transnistria  pentru alegerile parlamentare din federație și alte trei în restul Republicii Moldova.

Ministerul de Externe de la Chișinău anunță însă că nu poate asigura securitatea necesară în Transnistria, așa că  le-a sugerat autorităților ruse să se abțină.

Alegerile pentru o nouă Dumă și o nouă  Adunare Federală a Federaţiei Ruse  vor avea loc la 18 septembrie.

 

Într-un comunicat,  Ministerului Moldovean de Externe precizează că a primit câteva note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse prin care autorităţile de la Chișinău sunt rugate să ajute la organizarea alegerilor pentru un nou Parlament.

Diplomații moldoveni spun că sunt de acord cu organizarea a trei secții de votare pe teritoriul pe care îl controlează, însă nu vor ca Rusia să deschidă încă 22 de secții în Transnistria.

,,Ministerul a sugerat Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din regiunea transnistreană, aflate în afara controlului din partea autorităţilor constituţionale moldoveneşti, având în vedere imposibilitatea asigurării condiţiilor de securitate necesare pentru desfăşurarea scrutinului,, precizează oficialii de la Chișinău.

De la conflictul armat din 1992, autoritățile moldovene nu mai controlează teritoriul transnistrean, autoproclamat independent, dar nerecunoscut de Chișinău.

Rusia s-a împlicat în conflict și a lăsat în Transnistria așa numita Armată a 14 –a.