Confidenţialitate

Republica Moldova: Maia Sandu vrea ca statul să poată confisca mai ușor averile dobândite prin acte de corupție | AUDIO

În Republica Moldova, președinta Maia Sandu trimite în Parlament o inițiativa pentru accelerarea confiscării a averilor dobânte ilicit. Legea actuală, spune Maia Sandu, mai degrabă ar îngreuna această confiscare.

Mai mult, averea ilicită ar putea rămâne la persoana care a făcut-o prin terpituri oferite chiar de lege.

Președinta Maia Sandu vrea ca statul să poată confisca mai ușor averile dobândite prin acte de corupție. În prezent, legea permite ca aceste averi să fie transferate unor persoane terțe.

Și cei care se îmbogățesc în urma unor acte de corupție nu ezită să transfere proprietăți și bunuri pe numele unor rude sau persoane aproapiate pentru a evita confiscarea averilor ilicite.

Astfel, proiectul de lege propus Parlamentului de către Președinție vine să elimine lacune din actuala legi de confiscare a averilor dobândite ilicit.

În România, legea privind conficarea extinsă a averilor obținute illicit a fost aprobată de-abia în octombrie 2020, deși Uniunea Europeană ne cerea de ani buni acest lucru.

Potrivit legii, dacă o persoană este condamnată la minimum 4 ani de închisoare și nu își poate justifica averea, instanța poate decide confiscarea acesteia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Liliana Nicolae

Citește și: Premierul României: Sistemul de pensii s-a discutat la Cotroceni. Va fi demarat un proces de reformă a pensiilor | AUDIO